Urologija

Nenadzorovano uhajanje urina ali urinska inkontinenca je pogosta in neprijetna nadloga, ki se pojavlja v vseh starostnih obdobjih in pri obeh spolih. Pojavnost urinske inkontinence pri nas ne zaostaja za številkami drugod po svetu. Pacienti se težav, povezanih z uhajanjem urina, sramujejo, zato jih prikrivajo pred okolico, svojci in celo pred zdravstvenimi delavci. Le malo jih pravočasno poišče pomoč. Uhajanje urina povzroči veliko neprijetnost, tudi sramoto in izgubo samozavesti; marsikateri bolnik se celo umika iz socialnega življenja. Ker ne prizadene samo pacienta, temveč tudi njegovo ožjo in širšo okolico, gre za družbeni problem.

Najprej pridobimo podatke o pacientovih težavah med polnjenjem in praznjenjem sečnega mehurja in črevesa ter o značilnostih, začetku in trajanju simptomov. Klasična fizioterapevtska ocena zajema še anamnezo poroda ter ginekološko (pri ženskah), urološko, zdravstveno, kirurško, družinsko in anamnezo črevesa. Pomemben del ocene je ocena kakovosti življenja in ocena bolnikove želje po zdravljenju. Zadnji del fizioterapevtske ocene vključuje splošni pregled in vaginalni/ rektalni pregled (vključujoč oceno zunanjih genitalij, oceno funkcije in moči mišic medeničnega dna). Za oceno funkcije in moči mišic medeničnega dna uporabljamo najsodobnejše pristope in tehnologijo kot so ultrazvok, različne sonde, ki beležijo ali tlak v nožnici/ rektumu ali električno aktivnost mišic.

Za zdravljenje težav, povezanih z zadrževanjem urina, poznamo tako imenovane konservativne ukrepe. Le to vključuje svetovanje o življenjskem slogu, vadbo mišic medeničnega dna (v primeru, da prevladujejo simptomi stresne urinske inkontinence) in vadbo sečnega mehurja (v primeru t.i. urgentne inkontinence). Potrebno je poudariti, da je za uspeh konzervativnega zdravljenja ključnega pomena fizioterapevtska ocena stanja in individualiziran program vadbe.

 

Dejavnost izvaja Kirurgija Itero d.o.o.

urinska testna

Zdravstveni izvajalci

Za vas bodo poskrbeli

thumbnail
Dejan Bratuš
dr. med., specialist urologije

Cenik storitev

StoritevCena

Cenik velja od 1.9.2021.

Vse cene so v EUR. DDV v skladu s 1. in 2. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 in 61. člena pravilnika o izvajanju ZDDV-1 ni obračunan.

Bi radi vedeli, če vam lahko pomagamo?