strok. sod. Lidija Žgur

strok. sod. Lidija Žgur

QUALIFICATIONS

Master of Science
University Limerick

Language

Fluent English

Področje dela

Disfunkcija medeničnega dna
Zdravljenje mišično - skeletnih težav v nosečnosti in po porodu
Urinska inkontinenca
Fekalna inkontinenca

Predstavitev

Lidija Žgur, diplomirana fizioterapevtka je leta 1977 zaključila študij fizioterapije na sedanji Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani. Od prvega dneva njene poklicne kariere je bila zaposlena Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Je bila vodja fizioterapije in je delala na oddelku za intenzivno zdravljenje in nego novorojenčkov, z nosečnicami in z ženskami po porodu. Razširila in obenem poenotila je strokovno obravnavo nosečnic ter porodnic z mišičnimi ter skeletnimi težavami, pa tudi bolnic po ginekoloških operacijah. Uvedla je ambulantno obravnavo nosečnic in žensk po porodu z mišičnimi ter skeletnimi težavami. Tudi uvedba ambulantne obravnave žensk z urinsko inkontinenca je bila njena zasluga.

Leta 2017 se je upokojila. Njen zbirnik bibliografskih del obsega številna dela s področja strokovne in znanstvene dejavnosti. Je zunanja strokovna sodelavka Zdravstvene fakultete, Univerze v Ljubljani. Članica Združenja fizioterapevtov Slovenije je od leta 1993, članica Sekcije fizioterapevtov za zdravje žensk pa od njene ustanovitve leta 1996. Trenutno opravlja funkcijo predsednice sekcije. Vrsto let je bila tudi v vlogi delegata mednarodne organizacije fizioterapevtov za zdravje žensk.

Leta 2018 je od Združenja za perinatalno medicino Slovenije prejela priznanje za dolgoletno delo in izjemne dosežke na področju perinatalogije.