prof. dr. Leja Dolenc Grošelj

prof. dr. Leja Dolenc Grošelj

dr. med. specialistka nevrologije in klinična nevrofiziologinja

QUALIFICATIONS

Master of Science
University Limerick

Language

Fluent English

Področje dela

Poligrafija spanja
Preučevanje spanja
Preučevanje motenj spanja
Nevrološki pregled

Predstavitev

Izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj dr. med. specialistka nevrologije in klinična nevrofiziologinja, evropska strokovnjakinja za medicino spanja, je vodja Centra za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo, Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Dr. Dolenc-Grošljeva je takoj po diplomi na Medicinski fakulteti (MF) v Ljubljani opravila enoletno izobraževanje s področja somnologije v priznanem Centru za motnje spanja v Univerzitetni bolnici v francoskem Montpellieru, ki ga je uspešno zaključila z diplomo s področja somnologije v Parizu.

Leta 1994 je ustanovila edini terciarni Center za motnje spanja odraslih na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, ki ga uspešno vodi od ustanovitve dalje. Dr. Dolenčeva je magistrirala in doktorirala s področja somnologije-nevrologije, ter postala ena izmed prvih evropskih ekspertov s področja medicine spanja. Kot izredna profesorica na Medicinski fakulteti je vključena v dodiplomski in doktorski študij, ter od ustanovitve sodeluje pri organizaciji edine evropske poletne šole spanja, pod okriljem Evropske zveze za raziskave spanja (ESRS). Od jeseni 2019 je vključena v enotno podiplomsko izobraževanje s področja somnologije v Evropi.

Je avtorica številnih člankov in publikacij s področja spanja, ter soavtorica več evropskih priporočil za obravnavo in zdravljenje različnih motenj spanja, kot so nespečnost in prekomerna dnevna zaspanost , narkolepsija. Bila je dolgoletna predsednica Slovenske skupine za spanja in Sekcije za klinično nevrofiziologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu (SZD). Dr. Dolenčeva je poleg kliničnega in raziskovalnega dela aktivna tudi na področju promocije zdravega spanja.