dr. Barbara Gnidovec Stražišar

doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar

dr. med., specialistka pediatrije in otroške nevrologije

QUALIFICATIONS

Master of Science
University Limerick

Language

Fluent English

Področje dela

Poligrafija spanja
Preučevanje spanja
Preučevanje motenj spanja
Nevrološki pregled
Pediatrični pregled

Predstavitev

Doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med., je specialistka otroške nevrologije in specialistka pediatrije, ki se že več kot 20 let ukvarja s proučevanjem spanja in motenj spanja, prvenstveno pri otrocih. Ima tudi naziv evropskega somnologa-eksperta na področju medicine spanja.

Po diplomi na Medicinski fakulteti v Ljubljani je nadaljevala študij na področju medicine spanja, na katerem je magistrirala in doktorirala ter postala ena izmed prvih evropskih ekspertov s področja medicine spanja. Kot gostujoča raziskovalka se je izobraževala pri dr. Marie Josephe Challamel v Centru za motnje spanja otrok in mladostnikov Univerze Claude Bernard v Lyonu v Franciji in kasneje tudi v Bostonu na Harvardski univerzi in v Boston Children's Hospital pri prof. Richardu Ferberju.

Po vrnitvi iz Lyona je leta 1999 na Pediatrični kliniki v Ljubljani ustanovila prvo ambulanto in laboratorij za motnje spanja otrok in mladostnikov, kjer je delovala 18 let. Od leta 2015 je zaposlena v Splošni bolnišnici Celje kot predstojnica Otroškega oddelka in ustanoviteljica ter vodja edinega slovenskega terciarnega Centra za motnje spanja otrok in mladostnikov. Dr. Gnidovec Stražišar je predsednica Slovenske skupine za spanje in Sekcije za otroško nevrologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu (SZD) ter podpredsednica Sekcije za klinično nevrofiziologijo pri SZD. Zadnje dve leti je tudi predsednica izvršnega odbora skupščine vseh evropskih nacionalnih združenj za spanje (Assembly of National Sleep Societies-ANSS), ki znotraj okvira Evropske zveze za raziskave spanja (European Sleep Research Society, ESRS) združuje 31 nacionalnih somnoloških združenj v Evropi. Dr. Gnidovec Stražišar je aktivna tudi v Evropski zvezi za raziskave spanja (ESRS), kjer je kot članica odbora za medicino spanja koordinatorica pediatrične medicine spanja v Evropi, sodeluje pa tudi v odboru za izobraževanje in odboru za izdelavo evropskih smernic za obravnavo motenj spanja.

Je avtorica številnih znanstveno-raziskovalnih člankov in publikacij s področja somnologije in otroške nevrologije ter soavtorica večih evropskih priporočil za obravnavo in zdravljenje različnih motenj spanja, kot so nespečnost, centralni hipoventilacijski sindromi in obstrukcijske motnje dihanja v spanju. Poleg kliničnega in raziskovalnega dela je dr. Gnidovec Stražišar aktivna tudi na področju promocije zdravega spanja.